Blog thumbnail

Verlichting in de woonkamer: Waar moet je op letten?

Verlichting in de woonkamer: Waar moet je op letten?

Blog thumbnail in , , ,

Een lichtplan voor een sfeervolle ruimte

De kracht van verlichting wordt vaak onderschat. Lampen kunnen de sfeer in een ruimte maken of breken. Zeker de woonkamer is een plek waar sfeer erg belangrijk is. Na een lange werkdag thuis komen en op de bank ploffen in een ruimte waar het licht kil is, daar wordt niemand gelukkig van. Maar hoe kies je de juiste verlichting? Niet alle lampen hebben namelijk hetzelfde effect op een ruimte. Daarom onderscheiden we in deze blog drie lichtsoorten die jou op weg helpen om het perfecte lichtplan te creëren voor jouw woonkamer.

  1. Basisverlichting

De naam zegt het eigenlijk al: de basisverlichting is de algemene verlichting in huis. Dit zijn de lampen die je als eerste aandoet als je binnenkomt in de huiskamer. Vaak zijn dit hanglampen of ingebouwde spots in het plafond. Basisverlichting moet de gehele ruimte kunnen verlichten, het is dus handig als deze lamp centraal in de ruimte hangt. Vaak bevindt zich hier al het stroompunt waar je de lamp op kunt aansluiten.

https://nl.pinterest.com/pin/10062799152484588/

  1. Sfeerverlichting

Nu je de basisverlichting hebt getackeld, kun je deze aanvullen met sfeerverlichting. Ook hier zit de functie in de naam: sfeerverlichting moet sfeer creëren. Sfeerverlichting is zacht. Verlichten doet eigenlijk nauwelijks. Sfeerverlichting verspreidt zich gelijkmatig in alle richtingen (diffuus licht). Denk bij sfeerverlichting aan een schemer-, tafel- of vloerlamp die je dicht bij de wand plaatst of decoratieve wandverlichting.

  1. Functionele verlichting

Een boekje lezen bij sfeerverlichting gaat eigenlijk niet. Daarom is deze derde categorie verlichting zo belangrijk: functionele verlichting. Functionele verlichting is een geconcentreerde lichtstraal op één plek. Zet deze verlichting neer bij de werkplek of naast de stoel waar je altijd je boek leest. Combineer functionele verlichting zoveel mogelijk met algemeen licht. Algemeen licht maakt de verlichting gelijkmatig, waardoor je niet in je schaduw werkt.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelmand.