Laat je inpireren

Verlichting in de woonkamer: Waar moet je op letten?

Een lichtplan voor een sfeervolle ruimte

De kracht van verlichting wordt vaak onderschat. Lampen kunnen de sfeer in een ruimte maken of breken. Zeker de woonkamer is een plek waar sfeer erg belangrijk is. Na een lange werkdag thuis komen en op de bank ploffen in een ruimte waar het licht kil is, daar wordt niemand gelukkig van. Maar hoe kies je de juiste verlichting? Niet alle lampen hebben namelijk hetzelfde effect op een ruimte. Daarom onderscheiden we in deze blog drie lichtsoorten die jou op weg helpen om het perfecte lichtplan te creëren voor jouw woonkamer.

  1. Basisverlichting

De naam zegt het eigenlijk al: de basisverlichting is de algemene verlichting in huis. Dit zijn de lampen die je als eerste aandoet als je binnenkomt in de huiskamer. Vaak zijn dit hanglampen of ingebouwde spots in het plafond. Basisverlichting moet de gehele ruimte kunnen verlichten, het is dus handig als deze lamp centraal in de ruimte hangt. Vaak bevindt zich hier al het stroompunt waar je de lamp op kunt aansluiten.

https://nl.pinterest.com/pin/10062799152484588/

  1. Sfeerverlichting

Nu je de basisverlichting hebt getackeld, kun je deze aanvullen met sfeerverlichting. Ook hier zit de functie in de naam: sfeerverlichting moet sfeer creëren. Sfeerverlichting is zacht. Verlichten doet eigenlijk nauwelijks. Sfeerverlichting verspreidt zich gelijkmatig in alle richtingen (diffuus licht). Denk bij sfeerverlichting aan een schemer-, tafel- of vloerlamp die je dicht bij de wand plaatst of decoratieve wandverlichting.

  1. Functionele verlichting

Een boekje lezen bij sfeerverlichting gaat eigenlijk niet. Daarom is deze derde categorie verlichting zo belangrijk: functionele verlichting. Functionele verlichting is een geconcentreerde lichtstraal op één plek. Zet deze verlichting neer bij de werkplek of naast de stoel waar je altijd je boek leest. Combineer functionele verlichting zoveel mogelijk met algemeen licht. Algemeen licht maakt de verlichting gelijkmatig, waardoor je niet in je schaduw werkt.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Most Popular

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je bent altijd op de hoogte van de laatste actie en de nieuwste producten.

Lekker verder lezen

Tranquil thuis (werken)

De vorige keer heb ik wat geschreven over Tranquil, wat het is, welke kleuren etc. Ik zit hier nu thuis in de grote woonkeuken en

VT Wonen en Design beurs

VT Wonen en Design Top 5!

Een groot succes… Van 2 tot en met 7 oktober waren wij aanwezig met onze stand op de VT Wonen en Design beurs te Amsterdam en

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelmand.